Monday, November 1, 2010

~Labuan!!!~

xlama lagi blog aku jadi blog travel kot.
haha.

abaikan.

ada benda laen mo cerita dulu before benda nih.
tapi, aku malas mo taip.
so, aku mo cerita sal Labuan lah.

Cara2 untuk pergi ke Wilayah Persekutuan Labuan dari Kota Kinabalu:

menggunakan jalan udara.
iaitu menaiki kapal terbang ke Labuan.
Harga tiket mungkin Rm150++ sehala.
dan hanya ditawarkan oleh MAS.
AirAsia xda ok!

menggunakan jalan air.
iaitu menaiki feri ekspress dari Jesselton Point atau terminal Feri.
Hanya Labuan Express yg menawarkan khidmat ini.
harga tiket kelas ekonomi+cukai = RM34.60.
harga tiket kelas pertama+cukai = RMRM39.60.
perbezaan antara dua kelas, kelas p1 di atas dan kelas kedua di bawah dan boleh meningkatkan kebarangkalian untuk muntah.

menggunakan separuh jalan darat dan separuh jalan air.
disebabkan Labuan adalah sebuah pulau, so mmg kena guna half2 la kan.
Kena naik bas dari KK (berdekatan Mahkamah) ke Menumbok.
Harga tiket adalah Rm14.
Jika naek kereta sewa, mungkin lebih mahal, lupa berapa, maybe Rm20-30.
Selepas itu, kena naek speed bOat or Feri Angkut.
Aku hanya tahu tambang speed boat iaitu RM15 dan kekerapan perjalanan sangat tinggi.
15min ada ja bot baru.
feri angkut ada masa tertentu.
ini juga bagi kemudahan orang ramai yg mahu bawa kereta ke Labuan.

itu ja aku mo cerita.
nanti kita story pasal bandar labuan pula.

sekian.

diam!

.:END:.

~no komen!~

2 kOmentar:

farhana said...

Dulu bnyk entry pasal makan2 hehe
Ni pasal tmpat 2 menarik pulak...ok la 2.
I like =D

Mahal jugak ya nak p Labuan....
Macam Langkawi jugak ya...shopping2?

~miszirdawaty~ said...

haha, makan2 berhenti sekjap,
blog nh blog travel da, haha,
:)

agak mahal la, :)

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey