Thursday, November 3, 2011

~Apa Tengok Tengok~

di sini aku bukan maw cari gaduh dengan melontarkan pertanyaan seperti tajuk entri ini.
aku maw bercerita tentang movie yg baru aku tonton.
tajuknya, Apa Tengok Tengok.
ini adalah movie melayu.
seperti yang semua tahu, aku xsuka cerita melayu.
so, mungkin aku akan bias ketika memberikan sinopsis dan ulasan.

cerita ni pasal 2 geng yg suka bergaduh dgn sekolah consist of 8 org yg berbilang kaum.
ketua geng, Daniel dan Shariff.
dipendekkan cerita, 2 geng gaduh, cikgu frust, terlibat pengedaran dadah, sedar kena pergunakan, org jahat serang mereka, ikut pertandingan menyanyi, menang, sorg student sekolah sakit, kutip derma dgn menyanyi.
itu adalah apa yg berlaku dlm movie ni.
sebenarnya, aku rasa cerita ni SESUAI ditayangkan ketika Hari GURU atau Hari MALAYSIA.
sebab yg aku nmpk dorg maw tonjolkan pasal student, cikgu dan berbilang kaum.

mari kita cerita pasal scene yg aku xberkenan pula.
  1. cikgu bercerita pasal kepelbagaian kaum. tapi, kenapa skrip teruk sangat. xsampai lah mesej tu.
  2. kalau ikut logik, seorang Guru akan meninggalkan kelas yg sedang diajar hanya kerana maw bersembang dengan kawan yg datang ke sekolah di Kantin ka?
  3. terdapat wording 'Saudara Saudari Diminta berdiri ketika Lagu Negaraku dinyanyikan'. maybe dorg sepatutnya xpayah buat pun scene tu. bukan aku maw ckp aku xpatriotik, tapi benda tu xpenting pon ketika itu.
  4. adegan kejar mengejar Jalur Gemilang. apa yg maw ditonjolkan? semangat patriotik? ok lah.
  5. kenapa imej seorang polis ditunjukkan sebegitu rupa? seorang polis mempunyai potongan rambut yg panjang, muka ala2 gangster kah? aku rasa xselamat if polis real begitu. urh.
  6. Nyanyian yg amat tidak ngam pada pendengaran aku. tiba2 pula guru besar menyanyi? ohmai! scene paling akhir, konsert tu paling fail. 
act, banyak lagi maw tulis.
tapi, nanti ada pula org saman aku sebab komen banyak2.
sebelum apa2 terjadi, ini adalah dari sudut pandangan aku.

dan aku perasan, penari time konsert tu adalah polis yg kunun2 tolong dalam kes di sekolah, kurang bajet eh?
:)

oleh itu, dari korg bazirkan duit p tengok di cinema, baik korg tunggu time raya.
konpom ada tayangan di TV.
xpon, korg langgan astro first kalau ada.

untuk pemberian bintang, aku bagi 0.5 fr 5 atas effort keluarkan movie ni.

sekian.

diam!

.:END:.

~ohmai~

0 kOmentar:

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey