Monday, November 28, 2011

~Twilight The Breaking Dawn Part 1~

oh, aku sudah tengok pada hari kedua keluar di cinema.
semangat bukan?
haha!
actually, xsangka dpt tix tengok pada hari kejadian.
adik aku pun xbusy n dapat menemankan aku tengok movie.
:)

part 1, boleh tahanlah.
tidaklah terlalu mengecewakan.
tapi agak boring.

dalam part ni, cerita tentang Bella n Edward kahwin.
penderitaan Bella ketika mengandung.
Jacob yg semakin hensem. :)
dan, Bella bersalin anak perempuan dan jadi vampire kot.
haha!
sila pergi ke pawagam berhampiran untuk menontonnya.

aku bersedih kerana banyak wishlist movie yg aku maw tengok tapi xdapat.
eg. immortals. happy feet2. adventure of tin tin. dan banyak lagi.
di tanah sJung susah tgk movie sbb aku penakut keluar sorg2.
kidding.
hanya sebab aku benci harga tix mahal.
ohmai.

oleh itu, aku xsabar maw balik rumah.
:)

lupa bagi bintang kan?
ntah lah, maw bagi banyak2, xbest sangat movie ni. 3 fr 5 enuf?
:)

sekian.

diam!

.:END:.
~terasa hati~

Monday, November 14, 2011

~Bukit Tinggi~

ini bukan cerita tentang Taman Botanikal tuh.
ini cerita tentang perjalanan aku ke Bukit Tinggi, Pahang.
maybe i shud change tajuk entri nih kan.
haha!
jom cerita tentang perjalanan kami.
kununnya maw bertolak seawal yang mungkin, tapi kami budak2 yg suka bangun lambat, so, jalan pukul 9am.
dan driver hari itu adalah saya.
iya, adik2 suka membuli.
aku baru sampai ke tanah sJung nih, sudah kena suruh drive.
eh, kami pergi last week pula.
:)

rasanya sampai pukul 11am hari tu.
sebab singgah makan mcD kat R&R Genting Sempah.

cuaca hari itu meyebelahi kami.
tidak hujan.
cuma agak panas sedikit.
oh maybe banyak dosa, itu rasa panas.
haha!
*lame joke*

bayaran masuk ke Colmar Tropicale adalah rm12 utk seorang dewasa.
kanak2 aku xpasti, maybe half dr dewasa kot.

sampai2 ja sana, kami terus ke Japanese Village.
dengan harapan dapat pakai kimono dan bergambar dgn perempuan Jepun yg cantik.
tapi, kekecewaan melanda.
the whole village kena renovate.
gadis cantik tiada, kolam buruk, kimono pun aku x terasa maw sewa.
view buruk kot.
membazir rm20 aku.
haha!

so, seterusnya kami ke Colmar Tropicale tu.
kunun2 nya maw bergambar.
after a few picca, aku rasa mcm maw muntah.
muntah terlampau bnyk snap picca.
:p

then, around 1230pm, kami pun beredar dari situ dan bergerak balik.
tiba2, ada seorang mencadangkan kami pergi ke Genting Highlands.
Just utk bergambar, bukan bermain di kota keriangan.
aku layankan ja.

then, around 3pm aku da lapar.
ajak adik2 makan MB, lepas tuh bertolak balik pukul 5pm.
time nih sudah berkabus dan angin sepoi2 bahasa.
nasib baik xhujan.

dan kami sampai ke sA pukul 7pm.
sebab kami mengada2 singgah banyak tempat.
haha!

route:Shah Alam- Federal highway-LDP-Karak-Bukit Tinggi-Genting Highlands-Karak-NKVE-Shah Alam.
toll: RM 17.20.
minyak: RM50 (Saga FL)
tenaga drive: redeem by sleep for 16hours.
:p

sumpah korg boring baca entri ni kan?
so, sila tengok picca yg xbanyak pon.
aku ambil dri fB adik.
:)








sekian.

diam!

.:END:.

~berani buat, berani tanggung~

Saturday, November 5, 2011

~Hidden~

bahasa melayunya Sorok.
ini adalah movie berkonsepkan mistik.

benda yg menarik minat aku tengok movie ni ialah Erra Fazira.
hanya sebab itu.
kalu diikutkan, xhadap sudah dgn cerita melayu ni.
:)

kunun nya cerita ini based on true story.
dan aku malas maw gugel.
siapa2 taw cerita sebenar, sila share dgn aku.

Dian (Erra Fazira) mempunyai seorang anak Adam yg suka menyendiri dan main sorok2.
Dia kapel dgn Walter (Charles Atkins) yg juga ada sorg anak, Sam.
dipendekkan cerita, Dian p stay rumah Walter.
satu hari, Adam dan Sam main sorok2 tgh2 malam, exact 10pm onwards dan Adam hilang since itu.
act, dia termasuk dlm bonet kereta skandal pembantu rumah Walter dan mati dlm tu.
roh Adam membunuh semua yg pernah buat jahat dgn dia.
Sorg ustaz kot or bomoh yg tolong tenteram kan roh adam kunun nya.
ending, Dian jumpa mayat adam.

bintang?
mungkin 3 fr 5 kot.
sebab agak takut tengok dlm cinema yg hanya ada 2org. 
haha!

sekian.

diam!
 
.:END:.

~ohmai!

Friday, November 4, 2011

~In Time~

untuk pengetahuan semua, aku bias kalau cerita english.
aku akan lambung tinggi2 dalam entri berbanding cerita melayu.
haha!
:)

movie ni mengisahkan keadaan bila kehidupan manusia bergantung kepada masa.
masa utk hidup boleh dimanipulasikan oleh orang kaya dengan mereka boleh hidup lebih lama, orang miskin bergelumang dengan risiko mati setiap hari.
terdapat juga zon masa, penjaga masa, dan bandar orang kaya (new greenwich) dan bandar orang miskin (Dayton).
will salas tinggal dengan mum, dorg miskin, banyak hutang.
suatu hari Will selamatkan Henry Hamilton yg larikan diri dri dunia org kaya dan sedekahkan semua masa dia selama lebih seabad kepada Will.
malangnya selepas itu, mum Will mati sebab xcukup masa.
dipendekkan cerita, Will pergi bandar org kaya, nikmati hidup sekejap, culik anak org kaya master mind hal2 masa, dikejar penjaga masa, dan akhirnya hidup bahagia.

bukan keseluruhan cerita ni best.
ada part yg buat aku mengantuk juga.
bintang cerita ni hanyalah 3 fr 5.
bosan dan seronok agak seimbang.
:)

anak2 kecil tidak digalakkan dibawa bersama ketika menonton.
sebab ada bahagian dalam cerita ni agak meluncah.
alah, part2 kissing2 dan buka2 baju sikit.

oleh itu, aku ingin berkirim salam dengan orang sebelah time di movie.
nampak hensem.
tapi, aku malu2 maw senyum.
ok, menggatal tidak sesuai dengan jati diri aku.
:)

sekian.

diam!

.:END:.

~mari tidur!~

Thursday, November 3, 2011

~Apa Tengok Tengok~

di sini aku bukan maw cari gaduh dengan melontarkan pertanyaan seperti tajuk entri ini.
aku maw bercerita tentang movie yg baru aku tonton.
tajuknya, Apa Tengok Tengok.
ini adalah movie melayu.
seperti yang semua tahu, aku xsuka cerita melayu.
so, mungkin aku akan bias ketika memberikan sinopsis dan ulasan.

cerita ni pasal 2 geng yg suka bergaduh dgn sekolah consist of 8 org yg berbilang kaum.
ketua geng, Daniel dan Shariff.
dipendekkan cerita, 2 geng gaduh, cikgu frust, terlibat pengedaran dadah, sedar kena pergunakan, org jahat serang mereka, ikut pertandingan menyanyi, menang, sorg student sekolah sakit, kutip derma dgn menyanyi.
itu adalah apa yg berlaku dlm movie ni.
sebenarnya, aku rasa cerita ni SESUAI ditayangkan ketika Hari GURU atau Hari MALAYSIA.
sebab yg aku nmpk dorg maw tonjolkan pasal student, cikgu dan berbilang kaum.

mari kita cerita pasal scene yg aku xberkenan pula.
  1. cikgu bercerita pasal kepelbagaian kaum. tapi, kenapa skrip teruk sangat. xsampai lah mesej tu.
  2. kalau ikut logik, seorang Guru akan meninggalkan kelas yg sedang diajar hanya kerana maw bersembang dengan kawan yg datang ke sekolah di Kantin ka?
  3. terdapat wording 'Saudara Saudari Diminta berdiri ketika Lagu Negaraku dinyanyikan'. maybe dorg sepatutnya xpayah buat pun scene tu. bukan aku maw ckp aku xpatriotik, tapi benda tu xpenting pon ketika itu.
  4. adegan kejar mengejar Jalur Gemilang. apa yg maw ditonjolkan? semangat patriotik? ok lah.
  5. kenapa imej seorang polis ditunjukkan sebegitu rupa? seorang polis mempunyai potongan rambut yg panjang, muka ala2 gangster kah? aku rasa xselamat if polis real begitu. urh.
  6. Nyanyian yg amat tidak ngam pada pendengaran aku. tiba2 pula guru besar menyanyi? ohmai! scene paling akhir, konsert tu paling fail. 
act, banyak lagi maw tulis.
tapi, nanti ada pula org saman aku sebab komen banyak2.
sebelum apa2 terjadi, ini adalah dari sudut pandangan aku.

dan aku perasan, penari time konsert tu adalah polis yg kunun2 tolong dalam kes di sekolah, kurang bajet eh?
:)

oleh itu, dari korg bazirkan duit p tengok di cinema, baik korg tunggu time raya.
konpom ada tayangan di TV.
xpon, korg langgan astro first kalau ada.

untuk pemberian bintang, aku bagi 0.5 fr 5 atas effort keluarkan movie ni.

sekian.

diam!

.:END:.

~ohmai~

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey