Tuesday, January 17, 2012

~170112~

tiba2 terbaca post Nene yg mahukan kami (Tisha, Ain, Zugha n Zatti) berbelog secara serius.
baiklah, aku akan mencuba,
eh, betul ka mencuba oh cuba sahaja?
ah.
biarlah.

haritu ada gathering.
dan aku boleh xambil single picca pon.
dan nanti terpaksa minta sedekah eh, izin dengan empunya2 picca untuk share.
doakan aku berjaya.

dan hari ini aku gagal lagi dalam misi.

sekian.

diam!

.:END:.

~kuaci!~

Saturday, January 14, 2012

~Restoran Ziemal~

entri sebelum ni aku cerita pasal restoran sri keningau (RSK).
dan restroan Ziemal ni pula terletak betul2 bersebelahan dgn RSK.
di Indah Permai juga.

aku datang ke kedai ni time larut malam, around 10pm.
ini gara2 perut aku maw makan roti canai.
eh, perut aku mmg susah di control kalau lapar.
haha.

time dekat sini, aku minta roti kosong.
sebab roti planta yg diharapkan tiada.
dan mak cik aku makan roti telur.

rasa roti tuh boleh tahan.
sebab ianya hanya boleh ditelan, tapi bukan sedap.
dan masa kitorg maw makan, minta kuah cicah sumpah lembap sungguh.
almost 15min kot tunggu.
last2, minta cicah susu ja.
penat panggil pelayan tu balik2, dibuatnya dia ludah atas kuah tu sebab cerewet.
dan, mmg pernah aku dgr kes food kena ludah sbb pelayan or chef sakit hati.
tapi, BUKAN restoran ini.
:)

kalau da servis lembap, meja pun korg boleh imagine lah melekitnya kan.
maybe dorg maw tutup sudah kan.
so, malas la maw lap2 meja tu.

oleh itu, hadaplah gambar roti canai di bawah.
:)


sekian.

diam!

.:END:.

~makan kuaci~

Friday, January 13, 2012

~Restoran Sri Keningau~

mari kita bercerita tentang tempat makan.
ehem.

kali ni, restoran pilihan adalah Restoran Sri Keningau, Indah Permai.
restoran ni bukannya berada di keningau ok.
Indah Permai.
ekceli banyak lagi cawangan dia, dkt Putatan ada juga and kalau xsilap selangor pun ada.
aku lupa seksyen berapa.

kedudukan tepat kedai ini adalah paling hujung barisan kedai. 
berdekatan dengan restoran Ziemal.
itu kita cerita di lain entri.
erm, boleh nampak dari jalan kedai ni.
sila gugel kalau maw taw lebih tepat.
ops.

harga makanan agak berpatutan.
tidak terlalu mahal, tidak terlalu murah.

servis juga agak baik.
bila sampai ja, terus ambil order.
tunggu xsampai setengah jam, food pun sampai.

rasa makanan dan minuman dia suam2 kuku.
eh, betul kah penggunaan simpulan bahasa itu.
tom yam dia rasa biasa2, terlalu masam.
dan mee goreng mak cik aku macam ala kadar ja digoreng.
kesimpulannya, aku lapar time tu, oleh itu, food tu ditelan juga.

dan kepada para ibu2 semua, jangan lah suruh anak stay atas meja. 
ada melekit sikit.
maybe time aku dtg, dorg lupa maw lap meja.
aku sedang cuba utk berfikir secara positif.
:)

apa2 pun, enjoy picca yg hanya ada dua.
:)



sekian.

diam!

.:END:.

~balik2 lapar~

Thursday, January 12, 2012

~Restoran Adys~

ini adalah entri tentang review kedai makan.
kali ini restoran yang bertuah adalah Restoran Adys.
 
semua orang mesti xtaw di mana letak restoran ini.
ok. itu tidak lawak.
haha.

erm, Restoran Adys terletak di Pekan Tuaran.
salah satu tempat yg berada di Sabah.
kedudukan tepat kedai ini bersebelahan Farmasi Aslam dan Pasar Mini Tuaran.
senang ja maw cari.
:)

servis agak baik, cepat dan pelayan peramah.
ada dua bahagian kedai ni, satu berkipas dan satu lagi berhawa dingin.
dan, harga makanan tetap sama bagi kedua2 side.

time makan kat sini, aku mintak jus epal dan mee hailam ayam.
mak cik aku minta nasi goreng ikan masin PEDAS dan Teh C special.
makanan dan minuman quite good.
aku pun xpasti adakah kerana aku lapar.
tapi, mmg xhabis lah sebab bila akhir2, rasa xberapa sedap.
sorry chef!

tentang meja makan di sana, aku rasa patut dilap dengan teliti.
some part melekit.
sorry, im not fan meja melekit ah.

anyway, enjoy the picca.
:)


 Jus epal [RM2.50]

 Nasi goreng ikan masin. [RM5.50]

Mee Hailam Ayam [RM6.00]

gambar teh C lupa ambil sebab mak cik aku xsabar minum.
:)

sekian.

diam!
.:END:.

~im not okay~

Wednesday, January 11, 2012

~Jack & Jill~

aku bukan maw cerita pasal keropok atau apa pun.
cuma cerita yg aku telah tonton di cinema.
aku taw lambat review ni, sebab cerita ni lama sudah di cinema.
:p

movie ni mengenai pasangan kembar, Jack dan Jill yg sangat seiras cuma berbeza tingkah laku.
Jack telah berumah tangga dan mempunyai sorg isteri dan 2orang anak.
manakala, Jill tetap mengandartukan diri sehingga umurnya mencecah 43 tahun.

Jack amat tidak suka bila Jill menyambut Hari Kesyukuran di rumahnya atau apa2 perayaan pun.
mereka selalu bergaduh dan Jack suka deny mereka berdua mempunyai persamaan sebagai kembar.
dipendekkan cerita, Al Pacino meminati Jill dan ingin date dgn dia, tapi jill xsuka sebab layanan pertama kali dorg berjumpa amat tidak diminati oleh Jill.

ada beberapa babak yg terlalu lawak sehingga aku xberhenti ketawa.
contohnya, ayat si tukang kebun, Felipe, 'Im joking, Im joking'.
sangat lutchu dgn gayanya sekali.

ada juga part yg boring, sedih, marah dan menghayat hati.
endingnya, Jill jumpa pasangan hidup dan Jack tidak bergaduh dgn kembarnya lagi.
one happy family.
:)

oh, bintang pula, 4 from 5.
sebab aku enjoy cerita ni.
:)

cerita ini boleh ditonton oleh keluarga..
tapi, ibu bapa wajiblah menasihati anak2 mereka tidak mengikuti tabiat kurang elok dalam movie ini.

sekian.

diam!

.:END:.

~oh lala~

Tuesday, January 10, 2012

~Papa I Love You!~

sebelum membaca entri ini, anda diingatkan sekali lagi bahawa aku BUKAN peminat movie melayu.
mungkin akan berlaku bias dana penilaian yg aku lakukan.

movie ni mengisahkan tentang Bahar yg mempunyai seorang anak bernama Mia.
isterinya telah meninggal dunia dan selama ini dia bergantung harap kepada pendapatan isteri untuk menanggung hidup.
oleh kerana isterinya telah meninggal, dia hidup bergelandangan bersama Mia.
Bahar telah berjumpa Elli di luar taska Mia dan berlaku sedikit babak pergaduhan tapi akhirnya mereka berkawan.

dipendekkan cerita, ayah Elli ingin berbaik semula dgn Elli dan mengharapkan bantuan Bahar untuk menjayakannya.
ada scene happy, konflik dan akhirnya happy ending.

bagi aku ada babak yg kurang sesuai di dalam movie ini.
seharusnya, budak2 tidak sepatutnya bercakap dialog seperti ini, "Papa suka aunty dan mesti kiss2 dulu baru boleh jadi mak Mia"
ok, that part awkward sangat bila ditonton.
maybe xteruk sangat bagi org lain, tapi still minor yg sebut kan.
sorry kalau over acting plak.
haha!

movie ini aku hanya mampu bagi 1.5 from 5.
kalau korg suka, feel free to share thought with me.
aku boleh terima kalau kamu semua xbersetuju.

penghujung bicara, sila tonton movie ini dan jangan lupa cakap, Daddy/Papa/Bapa/Ayah/Abah, I Love You!
:)

sekian.

diam!

.:END:.

~dad, i <3 u!~

Monday, January 9, 2012

~The Darkest Hour~

tajuk sebuah movie yang aku telah tertengok.
eh, sengaja tengok gara2 lama sudah tidak ke cinema.

mengisahkan tentang 2 orang kawan baik, Sean n Ben yg ke Moscow atas urusan perniagaan.
setelah ditipu Skyler ketika di sana, mereka melepaskan kemarahan di dalam sebuah bar dan terjumpa dgn Annie dan Natalie.
dipendekkan cerita, time malam tu juga ada makhluk asing kot serang Moscow.
dorg serang dgn menjadikan manusia kepada debu.


dipendekkan cerita lagi, Skyler dan Annie mati.
org yg cuba tolong, Mr Sergei pun mati.
Vika yg ditemui time dgn Mr Sergei still hidup dan kapal selam nuklear itu menangguhkan perjalanan sebab Natalie hilang sekejap.
selepas Natalie diselamatkan, Sean dan krew kapal pun keluar dari medan berbahaya itu.
mereka dapat reveal cara bunuh those aliens by pistol pegun n etc.
not happy ending, tapi sikit2 lah gembira.

sesiapa yg meminati fizik, amat digalakkan untuk menonton.
sebab aplikasi fizik amat banyak.
hukum faraday dan apa2 tah.
aku xminat, jadi aku hanya mentafsir apa yg aku paham sendiri.
haha.

bintang?
2.5 from 5.
sebab aku enjoy juga cerita ni.
ada part aku boleh gelak kuat2.

oleh itu, jika maw anak terer fizik, bawa tengok movie ni.

sekian.

diam!

.:END:.

~lalala~

Wednesday, January 4, 2012

~Ini entri tahun baru~

selamat tahun baru 2012.

:)

sekian.

diam!

.:END:.

~ohmai!~

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey